5 Ιουνίου 2012

ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ;

Τελέστηκε μνημόσυνο για τον Ιωάννη Βελισσαρίου


Την Κυριακή 3  Ιουνίου τελέστηκε  στην  Κύμη  το  καθιερωμένο  ετήσιο  Μνημόσυνο  Μνήμης  Τιμής του ήρωα των  νικηφόρων Βαλκανικών  Πολέμων  Ταγματάρχη  Ιωάννη  Βελισσαρίου. Η  σεμνή  τελετή, που οργανώθηκε  με  την  σύμπραξη  διαφόρων  πολιτικών  και  στρατιωτικών  φορέων, περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, εκφώνηση βιογραφικού και ιστορικού, καθώς και κατάθεση στεφάνων.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Κύμης Δημήτρης Θωμάς, ο Υποδιοικητής  της  Σχολής Πεζικού κ. Δαβιώτης, ο Πρόεδρος της  Ένωσης Αποστράτων  Ευβοίας κ. Ρήγας, ο Διευθυντής  του Γραφείου Εφέδρων κ. Καπεντζώνης, ο Γραμματέας του Σ.Ε.Α.Ν. Ευβοίας κ. Δαμιανίδης και το μέλος του ΔΣ του Σ.Ε.Α. Ν. Ευβοίας κ.  Καπελάκος.

Ο Ιωάννης Βελισσαρίου γεννήθηκε το 1861 στο Πλοέστι της Ρουμανίας, από γονείς καταγόμενους από την Κύμη του νομού Ευβοίας.  Σε ηλικία 16 ετών, επέστρεψε στην Ελλάδα επιθυμώντας παρά την θέληση των γονέων του να υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό, στον οποίο κατατάχθηκε ως εθελοντής στο Πεζικό.
Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912- 1913, στη μάχη των Ιωαννίνων, ως Διοικητής του 9ου Τάγματος Ευζώνων, είναι ο πρώτος που διείσδυσε στην οχυρωμένη τοποθεσία Μπιζανίου και έφθασε στην παρυφή της Πόλης των Ιωαννίνων και έτσι υποχρέωσε τους Τούρκους να διαπραγματευτούν την παράδοση της Πόλεως.
Επίσης είναι ο μόνος που στη μάχη Κιλκίς –Λαχανά καταδίωξε τους υποχωρούντες Βουλγάρους προς την κατεύθυνση του Στρυμώνα.   Η μοίρα όμως δεν θέλησε ο ήρωας αυτός να συνεχίσει τον υπέροχο αγώνα του, αλλά έκοψε το νήμα της ζωής του στις 13 Ιουλίου 1913, όταν έπεσε ηρωικώς μαχόμενος κατά των Βουλγάρων, στο ύψωμα 1378 του Ανατολικού Ορβήλου , χτυπημένος στο στήθος από ριπή πολυβόλου
ΠΗΓΕΣ: http://www.egnomi.gr/article.php?id=27508&category_id=10
http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/poios-thumatai-ton-tagmatarchh-belissariou#.T85q1lLHH_J

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου