5 Αυγούστου 2010

Πέφτει η στάθμη του Έβρου, ΞΕΧΕΙΛΙΖΟΥΜΕ από λαθρομετανάστες!

5/8/2010 
 
"Καραβάνια λαθρομεταναστών περνούν από τον Έβρο"

Κεντρική πύλη εισόδου των παράνομων μεταναστών από Ασία και Αφρική στην Ευρώπη αποτελεί πλέον ο νομός Έβρου, μετά την αύξηση των μέτρων στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας.


.Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com



 Είναι ενδεικτικό πως ο αριθμός των μεταναστών που συνελήφθησαν τους τρεις τελευταίους μήνες από αστυνομικούς των διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 400% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
Είναι γνωστό πως τους μήνες του καλοκαιριού στον Έβρο αυξάνονται κατακόρυφα οι διελεύσεις από “καραβάνια” λαθρομεταναστών, που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο στις δυτικές κοινωνίες, αρχικά στην Ελλάδα αλλά τελευταία και σε χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό τη συγκεκριμένη περίοδο οργανώνονται ενισχυμένα μέτρα στα σύνορα για τον εντοπισμό των λαθρομεταναστών, αλλά ειδικότερα των διακινητών τους. Ωστόσο οι αστυνομικοί των χερσαίων συνόρων με τη Βουλγαρία δεν περίμεναν ότι θα φτάσουν σε σημείο να συλλαμβάνουν σχεδόν καθημερινά ομάδες που ξεπερνούν τα... 100 άτομα.
Το αστυνομικό δελτίο ειδικά της αστυνομικής διεύθυνσης Ορεστιάδας για πρώτη φορά καταγράφει τέτοιους αριθμούς συλλήψεων αλλοδαπών που εισέρχονται στην Ελλάδα τόσο από τα περάσματα του ποταμού, χρησιμοποιώντας πλαστικές βάρκες, όσο όμως και από τα χερσαία σημεία. Χαρακτηριστικό των διαφορών είναι πως μόνο τον φετινό Ιούλιο στην αρμοδιότητα της διεύθυνσης Ορεστιάδας συνελήφθησαν 3.727 μετανάστες, όταν πέρσι ο αριθμός τους τον ίδιο μήνα είχε περιοριστεί στους 331.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία
Από τα στατιστικά στοιχεία που διατηρεί η αστυνομική διεύθυνση περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταγράφεται σε σχέση με πέρσι αύξηση των συλλήψεων σε όλο τον Έβρο κατά 313,8% τον μήνα Μάιο, 388,6% τον Ιούλιο και 398,8% τον Ιούνιο. Η αύξηση στη διέλευση αλλοδαπών από τα χερσαία σύνορα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς αρκετά μέλη “καραβανιών” καταφέρνουν και περνούν τις συνοριακές περιοχές και φτάνουν στα αστικά κέντρα, κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εξηγούν πως ο Έβρος αποτελεί πλέον μονόδρομο για τα κυκλώματα δουλεμπόρων, που βλέπουν διαρκώς να κλείνουν οι θαλάσσιες δίοδοι της χώρας από το Αιγαίο, απ’ όπου κυρίως περνούσε ο μεγάλος όγκος των μεταναστών. Η ισχυροποίηση της παρουσίας του ευρωπαϊκού οργανισμού αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης Frontex περιόρισε τη δράση κυκλωμάτων δουλεμπόρων που έστελναν τους αλλοδαπούς με σαπιοκάραβα να φτάσουν στα ελληνικά παράλια, διακινδυνεύοντας τις περισσότερες φορές τις ζωές τους. Πλέον οι δρόμοι της διακίνησης έχουν στοχοποιηθεί στο νομό Έβρου και κυρίως από περιοχές οι οποίες μέχρι πέρσι χαρακτηρίζονταν “παρθένες”, αφού ελάχιστοι ήταν οι μετανάστες που τις προτιμούσαν. Ειδικότερα, τα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας κοντά στις Καστανιές και βορειότερα ποτέ στο παρελθόν δεν αποτελούσαν κεντρικό πέρασμα.

Αυξημένοι οι κίνδυνοι
Η αύξηση του αριθμού των μεταναστών χαρακτηρίστηκε τραγική τη φετινή χρονιά, καθώς μέχρι τώρα έχουν μετρηθεί περισσότεροι από 30 νεκροί μετανάστες σε όλο το νομό. Οι περισσότεροι πνίγηκαν στα νερά του ποταμού, ενώ κάποιοι στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όταν επιχείρησαν να διέλθουν με βάρκες.
“Ο Έβρος είναι επικίνδυνο ποτάμι, ειδικά τις περιόδους που έχει φουσκώσει. Οι άτυχοι μετανάστες δεν το γνωρίζουν αυτό και αναγκάζονται από τους δουλεμπόρους να επιβιβάζονται μέχρι και 20 άτομα σε πλαστικές βάρκες για να τον περάσουν τη νύχτα”. Κάτοικοι των παραποτάμιων περιοχών στα κεντρικά του ακριτικού νομού έχουν βιώσει μεγάλες τραγωδίες με θύματα μετανάστες που αναζητούσαν μια άλλη γη της επαγγελίας.


Σύλληψη λαθρομεταναστών χθες (3/8/2010) στον Έβρο

Ομάδα 42 λαθρομεταναστών και επτά διακινητών συνελήφθησαν από αστυνομικούς στον Έβρο χθες το πρωί. Τους λαθρομετανάστες εντόπισαν συνοριοφύλακες στην περιοχή του Δορίσκου, στο σημείο από όπου πήγαν να τους παραλάβουν οι διακινητές τους χρησιμοποιώντας ένα κλεμμένο φορτηγό και δύο αυτοκίνητα σαν προπομπούς.
Στο φορτηγό επιβιβάστηκαν 21 λαθρομετανάστες και ξεκίνησαν μαζί με το ένα από τα δύο αυτοκίνητα προς τις Φέρες, όπου ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν μαζί με τον οδηγό του φορτηγού και άλλους τρεις διακινητές που επέβαιναν στο αυτοκίνητο, ενώ οι υπόλοιποι αλλοδαποί παρέμειναν στο Δορίσκο και συνελήφθησαν μαζί με τους άλλους τρεις διακινητές που επέβαιναν στο δεύτερο ΙΧ.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι λαθρομετανάστες είχαν περάσει τα σύνορα τη νύχτα της 1ης Αυγούστου και είχαν πληρώσει 1.000 ευρώ ο καθένας για να μεταφερθούν στην Αθήνα, όπου είχαν δεσμευτεί να καταβάλλουν στους διακινητές τους επιπλέον 1.200 ευρώ. Ακόμα, όπως προέκυψε, οι δύο από τους διακινητές, έξι από τους οποίους είναι Έλληνες και ένας αλλοδαπός, έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές για παρόμοιες υποθέσεις, ενώ ο ένας, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, έχει συλληφθεί για κλοπή και απόπειρα κλοπής.

ΠΗΓΗ: http://www.makthes.gr/


Σχόλιο ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΩΝ:
- Που βρίσκουν, στην καλλίτερη περίπτωση, 2.200 € το κεφάλι οι λαθρομετανάστες;;;;

- Με 2.200 € στην χώρα τους δεν θα μπορούσαν να ζήσουν, χωρίς να κάνουν καμμία εργασία, για τουλάχιστον 5 χρόνια; Αν δεν λέμε και λίγα; 

- Ποιοι χρηματοδοτούν την λαθρομετανάστευση και τον ξεριζωμό των ανθρώπων;

- Ποιοι κρίβονται πίσω από τις Μ.Κ.Ο. και τις ψευδεπίγραφα, αντιρατσιστικές, οργανώσεις;

- ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου